Eco-friendly solutions in hospitality industry

Authors

Keywords:

pro-ecological industry, sustainable development, green energy, biodegradation, climate crisis

Abstract

The negative impact of many branches of the economy on the natural environment, including the climate crisis, and the degradation of the natural environment, made it necessary to adjust the tourism product to the needs of sustainable development. Therefore, pro-ecological activities in the hotel industry respond to the market needs (guests preferences), as well as the recommendations of
the global organizations influencing the tourism sector. Sustainable development is a balance between economy, ecology and social problems. An environmental protection should be a key issue in tourism, because the nature is the cause of tourists’ visits, and in order to have something to visit, the tourism sector cannot degrade it.

 

Citation______________________________________________________________________________

Marszańska, M. (2021). Rozwiązania proekologiczne w hotelarstwie, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Gospodarki - Turystyka i Rekreacja, t. 37, nr 16, Wydawnictwo Uczelniane WSG, Bydgoszcz, p. 139-153. https://ojs.byd.pl/index.php/tir/article/view/45/15

________________________________________________________________________________________

 

References

Dominik P., 2009, Zrównoważony rozwój. Ekologia w hotelarstwie i gastronomii, „Przegląd Gastronomiczny”, nr 4/2009.

Kłos A., 2013, Proekologiczne rozwiązania w obiektach hotelarskich, Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych, Warszawa.

Kozłowski S., 2002, Ekorozwój. Wyzwanie XXI wieku, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Prochowicz M., 2015, Działalność obiektów hotelowych w kierunku ochrony środowiska, Europa Regionum, t. XXIII, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie.

Starowiejska I. (red.), 2011, Czysta turystyka, czyli odpowiedź na potrzeby współczesnego turysty, Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, Kraków.

Zaremba D., 2000, Ekoturystyka – wyzwania i nadzieje, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

https://greenview.sg/cornell-hotel-school-report-reveals-continued-carbonfootprint-
reduction-in-hotels-around-the-world/ [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://hotelnotera.pl/jestesmy-eko/ [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://sdgs.un.org/goals [data dostępu: 30.05.2022 r.].
https://webunwto.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/2022-01/220118-
Barometersmall.pdf?_PBIQdr4u_qM0w56.l0NpfGPzylGu6Md [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://wttc.org/Research/Economic-Impact [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.arlamow.pl/hotel-ekologiczny [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.forbes.com/sites/sandramacgregor/2020/02/16/travel-greendiscover-some-of-the-worlds-best-eco-friendly-hotels/?sh=17793b94a6a1 [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.hotelskipper.pl/ [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.ighp.pl/hotel-bez-plastiku-kampania-edukacyjna-ighp-dlahotelarzy [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.skanska.pl/ [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.sustainability.booking.com/industryinsights/2021-sustainabilityreport [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://www.usgbc.org/leed [data dostępu: 30.05.2022 r.].

https://zainwestujwnieruchomosci.pl/artykul/rynek/eko-certyfikaty-dla-hotelistaja-sie-koniecznoscia-ID35.html [data dostępu: 30.05.2022 r.].

 

Published

2023-05-17